Enkla tips å tekniker :)

Kärna ur chili :
 
 
 
Skär bort änden på chilin, lägg den mellan händerna och rulla fram och tillbaka tills alla frön ramlat ut :) 


Hacka vitlök:
 
 
 
Lägg kniven över klyftan, dunka till den med handen så den plir lite palttare. Mycket lättare att hacka än en omosad klyfta :P 
 
Taggar: chili, hacka, tips, vitlök;

Pesto :)

 
Ingredienser:
 
  • Minst 1 kruka basilika (går bra att blanda med persilja)
  • Nästan 1 dl nötter (jag använde cashewnötter)
  • Saft från 1 citron
  • 1-2 klyftor vitlök
  • Ca ½ dl olivolja
  • Riven parmesan
  • Salt&svartpeppar
 
Gör såhär:

Rosta nötterna, låt svalna och mixa till ett pulver. Häll i basilikan, vitlök, olja och citron, mixa med stavmixer. Riv i parmesan, smaka av och salta efter smak. Om det smakar beskt från olivoljan så häll i mer citron och riv i lite mer ost bara :)


Passar till att blanda i en tomatsallad och äta på rostad baguett eller liknande, blanda ner i pasta, äta till kyckling eller fläsk etc.
 
 
 
Taggar: nötter, pesto, örter;

Tapiokapärlor :D

 
Tapiokapärlor var väldigt populärt i köket för flera år sen. Men tänkte att för er som inte jobbar i kök så är det inte säkert att man får med sig alla trender och tricks så varför inte skriva om det ändå? :)
Det är en stärkelse som utvinns av roten på en ört som heter manoik. Roten har ni kanske smakat nån gång, den heter kassava, även kallad arrowrot. På tal om kassava så är det faktiskt väldigt gott att göra friterade knapriga kassava pinnar eller vad man ska säga. Också fint att garnera med, kan visa det i ett annat inlägg :)

På bilden är det en hälleflundra med lite nice grönsaker och soja tapioka på toppen. Rätten lagade jag för ca 3 eller 4 år sen när jag jobbade på Sofias café og bar i Geilo :) Ena bilden är utan som ni kanske ser, men den var fin så lägger upp den ändå :P Hade önskat att tapiokan hade dragit åt sig lite mer färg men nu blev det såhär, ung och orutinerad :P
 
Gör såhär: 

Koka upp vatten och häll i pärlorna, koka tills pärlorna har blivit mjuka.
Sila av och skölj i kallt vatten. Efter de kan du smaksätta och färga dom som du vill.
Låt dom ligga i vätskan tills dom dragit åt sig smak och färg. (Minst 1 timme men gärna längre)
Om du ska servera till fisk kan du som sagt lägga dom i soja, det är väldigt vanligt. Rödbetssaft funkar också bra för att få en röd ”kaviar”. Det är lite kul att lura ögat när man tror att det är något, så smakar det något helt annat. Du kan lägga dom i blåbärssaft och servera på desserter, ja ni förstår, finns många användningsområden, smaker och färger :)
 
 
 
Taggar: Tapioka, fisk, hälleflundra, mat;