Med fint väder kommer skaldjur :D

 
Det är väldigt konstigt att vi människor väljer att njuta av skaldjuren på sommaren när dom egentligen är som bäst dom kallare månaderna. Men lägger upp en inlägg nu om hur lätt det är att göra en skaldjursplatå hemma för det är så kul att bjuda gäster på istället för att slänga fram ett paket kräftor eller bara en skål med räkor.
 
På restaurang kostar en platå allt mellan 600-1200 per person beroende på vad som ligger på såklart. Och så måste man ju ha massa god dricka till de så det drar snabbt iväg ;)
Även om skaldjur är dyrt i affären så kan man fläska på ganska mycket och ändå inte komma upp i dom priserna. 
 
På bilden är det bara en våning, (till 2 personer) finns en stålställning man ställer i mitten för att bygga på en till våning. Har du inte platåer hemma får du improvisera med snygga fat.
Vet att det går att köpa platåer i Leila Lindholms butik i Mood gallerian iaf :) 
 
Går inte igenom hur man kokar alla skaldjur för jag antar att du kommer köpa färdigkokta från färskdisken om du ska laga detta hemma. 
Köper du hel hummer så är det bara att dela på mitten med vass kniv, stick ner spetsen i huvet och dela hela vägen. Banka med baksidan av kniven på klorna så dom spricker.
Köper du färska pilgrimsmusslor så fråga om du får med skalet om dom redan rensat dom. Kolla runt i disken om du ser något som vore kul att garnera med och fråga om du kan få eller köpa det. Iblan har dom alger lr nät eller något annat kul :D
Ostron är bara att öppna och lägga dit lite snyggt, se till så det inte kommer grus eller bitar från skalet när du öppnar dom.
Blåmusslorna köper man ett nät och tillagar. Har nice recept på sånna men det får jag lägga upp när jag lagat det, men finns massa på nätet.
 
Isbitar kan du oftast köpa från frysdisken i affärer om du inte har nog hemma. Fyll hela fatet med is och lägg upp alla skaldjur du köpt. Garnera med citronbåtar och örter etc. Servera med hemmalagad aioli, något gott bröd och ett riktigt nice vin  :P  Jaa, detta kan ju bara bli bra och mysigt, så börja planera skaldjursfesten :D  
 
 
 
 
Taggar: fest, kräftskiva, middag, skaldjur, skaldjursplatå, sommar;