Marinad till grillfesten :D

 
Lagade en burk av denhär och tog med till midsommarfesten. Till och med kustbevakningen hoppade av båten och luktade sig till våran grillbuffét i hamnen:D

Passar bäst till fläsk och kyckling men går att marinera vad som helst i den.
 
Till ca 600 ml

  • 2 dl japansk soya
  • 1flaska hp sås
  • 3 vitlöksklyftor
  • Lika mycket färsk ingefära som vitlök
  • Citronsaft
  • 2 st chilis
  • 3-4 msk dijonsenap
  • Olika färska örter (Persilja, oregano, timjan, rosmarin, koriander, lagerblad etc. (om du inte har, använd torkad timjan och rosmarin)
  • Salt&peppar
  • ½ dl honung
 
Gör såhär:
Hacka upp det som behöver hackas.
Släng ner allt i en bunke och mixa. (Jag mixade inte timjan och lagerblad, la ner det efteråt)
Den ska gärna vara ganska stark, smakrik och salt så var inte blyg med smakerna :) Marinera några timmar eller ett dygn innan och pensla gärna med lite under grillningen.
(Använd hellre färsk citron, brukar egentligen aldrig använda färdig juice, inte lika gott!)
 
Ha en skön sommarkväll! 
 
 
 
 
 
 
 
Taggar: grilla, mat, sommar;

Pasta med krämig fläskfilésås :D

 
4pers:

  • 1 liten fläskfilé
  • 1 frp cherrytomater
  • 3dl grädde
  • Färska örter (timjan, rosmarin, persilja) funkar med torkade om du inte har färska.
  • 1 msk Japansk soya
  • 2 klyftor vitlök
  • 1st gul lök eller charlottenlök
  • Ev. lite dijonsenap
  • Champinjoner
  • Riven parmesan eller västerbottenost
  • Salt&peppar 

Gör såhär:

Sätt på pastavatten och kasta ner pastan enligt recept.
Skär filén i lagom stora bitar, stek bitarna snabbt i ganska het panna med smör/olja, svamp, lök, salt och peppar. Innan köttet är genomstekt kan du pressa över vitlök, häll på grädde, soya, senap. Om du vill vara extra onyttig så kan du blanda ner lite riven ost, annars nöjer du dig med det till servering. Till sist, hacka örterna och dela tomaterna och blanda ner. Köttet får inte bli torrt och tomaterna får inte koka sönder så det går väldrigt snabbt att göra denhär såsen. Red ev. med maizena om grädden inte hinner koka ner och bli krämig.
 
 
Taggar: fläskfilé, pasta, pastasås;

Matsedel:

Många gillar att ha en matsedel hemma så tänkte skriva ner min matsedel jag serverade på jobbet förra veckan. Jag var personalkock hela veckan och då får man laga nästan vad man vill. Hade gärna haft mindre kött och mer grönt men folk jobbar hårt och blir besvikna om dom inte får kött så bara att laga.

Kan ju också berätta att jag var ganska stressad för att hinna med allt för vi har bara en personalkock och det är ganska många som ska ha mat. Ca 120-150 personer till lunch 09.30-11.30. Under tiden ska man fylla på mat ute i personalrestaurangen och samtidigt förbereda inför middagen som är kl.14.30-17.30 till ca 180 personer. Så ja, man kan lätt sätta sig själv i skiten genom att vilja ha grönsaker till, ha örter i moset eller om man vill skära upp köttet a la minut. Det går ju inte på 5 minuter att hacka och steka grönsaker till 180 pers :/ :D

Så har vi en del olika allergier som ska lagas så jaa, det är stressigt. Hade gärna haft bilder att visa men fanns ingen tid att fota.

 

 Tisdag:

Lunch: Tomatsoppa med ägg, bacon och bröd

Middag:  Kyckling och currygryta med ris

 

Onsdag:

Lunch: Ugnsbakade grönsaker, tzatsiki, friterad potatis och varm baguette

Middag: Sjömansgryta med syltad gurka och rödbetor

(vet, många säger sjömansbiff men grytan är jag uppväxt med och den är lite annorlunda)

 

Torsdag:

Lunch: Fläskpannkaka med vispad smetana, blåbär och ärtsoppa.

Middag: Spansk kyckling med ugnsbakad örtpotatis, aioli och het tomatsås

 

Fredag:

Lunch: Carbonara

Middag: Helstekt oxfilé med svamp, pepparsås och ört-potatismos

 

Lördag:

Lunch: Tacos

Middag: Ugnsbakad torsk med räkorm syrade grönsaker, sandefjordsmör och potatismos.

 

Söndag:

Lunch: Asiatisk kycklinggryta med nudlar/ris

Middag: Marinerad långstekt fläskkarré, rotsaksgratäng och majskolvar   

Taggar: mat, matsedel, tips;