Hemmagjord kokosmjölk

Kanske lite krångligare än att köpa en burk med kokosmjölk eller att mixa kokosflingor med vatten men det blir så mycket roligare att laga och äta mat om man har krigat lite :P 
 
 
 
Till ca 2-3dl mjölk:

  • 1st koksonöt
  • Ca 1,5-2dl vatten

Gör hål i nöten med hjälp av en vinöppnare, häll ut ev kokosvatten i en kål. Banka nöten mot något jäkligt hårt, jag gick ut och bankade på stentrappen. Snurra under tiden som du bankar tills den spricker. Vissa fryser nöten och använder hammare men du gör som du vill, bara att kolla på youtube om du inte hajar vad jag menar :)

Jag bröt bort skalet med hjälp ev en kniv, skönt om kokosen inte går sönder mer eftersom den ska rivas. Om det bruna tunna lagret under skalet sitter kvar på nöten så skär bort de.
Riv allt och släng ner i kokosvattnet. Häll på ytterligare nån dl vatten, rör runt och låt stå en stund. 

Krama ur kokosen hårt så att mjölken hamnar i en annan skål, spara det urkramade och gör likadant en gång till om du vill ha lite mer vätska. Det urkramade kan du lägga på en plåt och torka i mitten av ugnen på 100-120 grader i ca 1h. Öppna då och då för att släppa ut ånga/fukt ur ugnen och rör om. När den känns torr och börjar få pyttelite färg är den klar.

Mjölken kommer jag antingen använda i en smoothie eller slänga ner i en kycklingsoppa:)

Den torkade kokosen åker ner i min hemmalagade müsli :D

Lycka till :D Lite trixigt med kokosnötter ibland :)


 
 


 
Taggar: kokos;

Kommentera inlägget här :