Fläsk med potäter, till de man löksås och ärtpuré äter :D

Måste tyvärr säga att fläsket jag köpte var lite tråkigt och jäkligt lite kött på (ja det är svenskt :)). Det får man ju räkna med när man äter denhär rätten men det var lite överdrivet lite, se till att ni köper rejäla skivor/bit :)
 
Till ca 4 pers.
(Försöker göra detta kortfattat. Är så mycket jag vill lägga till om varför man gör si och så men det blir alldeles för mycket text då så håller det kort och enkelt)
 
  • Ca 600-700 g rimmat fläsk
  • Fasta potatisar
 
        Sås:
  • 2 gula lökar
  • 2 dl grädde 
  • 1dl mjölk
  • smör
  • salt & peppar
  • Vetemjöl 
  • Persilja om du har hemma
 
      Ärtpuré:
  • ca 4 dl frysta ärtor
  • 1/2 dl creme fraiche
  • 1/2 pressad citron
  • salt & peppar
 
Gör såhär:
 
Skala och koka potatis.
 
Stek fläsket tills de blir knaprigt och gott. Spara ev lite av fettet som blir över om du vill ha de i löksåsen, jag valde att inte ha de p.g.a. att färgen hade blivit ful plus att det redan är nog med fett i såsen :)
Fläsket kan stå på låg värme i ugnen om det blir klart för tidigt.
 
Strimla löken, svetta den med en klick smör i kastrull (ska ej brynas, bara få bort stinget och få fram sötman).
Släng på ca 2 msk mjöl medan du rör runt så de blandas. Häll sedan på grädde och mjölk under omrörning så de inte blir klumpar. På med toppredning (mjöl+vätska) om du vill ha tjockare sås, eller häll i mer vätska för rinnigare resultat, ganska lågiskt kanske :P Salta och peppra. 
Och eftersom jag älskar örter så är det såklart persilja i såsen som ska ner i slutet:)
 
Koka ärtorna i saltvatten tills dom är mjuka. Häll av vattnet och mixa med alla ingredienser till önskad konsistens :)
 
Sen är det bara att äta och va glad! :D
 
 
Taggar: Fläsk, Husmanskost, lökigt, mat, potatismedsås;

Kommentera inlägget här :