Vissa kanske tycker det är väldigt idiotiskt att ta en oxfilé och skära sönder för att ha det i en pastasås, men vi slaktar vårt eget kött och har därför tillgång till väldigt mycket bra kött.
Byt ut mot någon billigare styckdel om du känner för de.
Jag sparar alltid en del av oxfilén och helsteker i panna och ugn till medium,
Jag sparar alltid en del av oxfilén och helsteker i panna och ugn till medium,
som jag sedan skär upp för att få skivor också, anledning till att jag delar upp den är att bitarna gör så god smak i såsen :)

OBS! Bladen på pastan går inte att äta, det är från en blomma i huset, bara för färgen och bildens skull :P
4 personer:
Pasta till 4 pers (Jag använder Barilla)
- 1st oxfilé (liten brukar räcka)
- kantareller
- 1gul lök
- 2st pressad vitlök
- 1pkt bacon
- 3dl grädde
- 1 kruka persilja
- ca 10st cherrytomater
- Salt & Peppar
Gör som du vill men ett tips är att göra såhär: :P
Sätt ugnen på ca 175 grader
Putsa filén, skär av några cm av ändarna på den och skär ändarna i mindre bitar. Helstek mittdelen i smör, olja, salt och peppar tills den fått fin yta. Kör klart den i ugnen, jag brukar alltid känna på den för att ta reda på när den är klar (kan slänga in ett inlägg om kött och stekgrader i ett annat inlägg) men för att vara på den säkra sidan kan ni använda termometer. Kör den till ca 57 grader innertemperatur så kommer den öka några grader till när den vilar.
Stek kantareller, bacon och hackad lök plus vitlök på ganska hög värme så de inte kokas istället för att stekas. Salta & peppra och häll av det i en skål. Stek sedan den strimlade oxfilén snabbt i smör med salt och peppar. När den har en stekyta men fortfarande är blodig, häll tillbaka svampblandningen och häll på grädde.
Dela tomaterna på mitten och blanda ner, låt puttra ca 1 min.
Koka upp snabbt och red av med maizena och mjölk för lite krämigare och såsigare sås :)
Hacka all persilja (spara lite till garnering) och släng ner i såsen.
Färska örter ska helst ner i slutet för ultimat smak från örten. torra örter kan slängas ner i början av matlagningen.
Anledningen att jag skrivit dit buljong och citron är för att jag gillar att använda 1/2 citron i slutet för att få upp syran lite, går även att använda vitt vin och koka med svampen, man gör lite som man vill. Buljong kan du slänga i om du vill ha mer köttig smak :)
Sätt ugnen på ca 175 grader
Putsa filén, skär av några cm av ändarna på den och skär ändarna i mindre bitar. Helstek mittdelen i smör, olja, salt och peppar tills den fått fin yta. Kör klart den i ugnen, jag brukar alltid känna på den för att ta reda på när den är klar (kan slänga in ett inlägg om kött och stekgrader i ett annat inlägg) men för att vara på den säkra sidan kan ni använda termometer. Kör den till ca 57 grader innertemperatur så kommer den öka några grader till när den vilar.
Stek kantareller, bacon och hackad lök plus vitlök på ganska hög värme så de inte kokas istället för att stekas. Salta & peppra och häll av det i en skål. Stek sedan den strimlade oxfilén snabbt i smör med salt och peppar. När den har en stekyta men fortfarande är blodig, häll tillbaka svampblandningen och häll på grädde.
Dela tomaterna på mitten och blanda ner, låt puttra ca 1 min.
Koka upp snabbt och red av med maizena och mjölk för lite krämigare och såsigare sås :)
Hacka all persilja (spara lite till garnering) och släng ner i såsen.
Färska örter ska helst ner i slutet för ultimat smak från örten. torra örter kan slängas ner i början av matlagningen.
Anledningen att jag skrivit dit buljong och citron är för att jag gillar att använda 1/2 citron i slutet för att få upp syran lite, går även att använda vitt vin och koka med svampen, man gör lite som man vill. Buljong kan du slänga i om du vill ha mer köttig smak :)
Skär upp köttet som vilat några minuter, ös på nästan mer än du orkar och ät och var glaaa :D
