
Sojasås till sashimi eller stekt fisk.
1 dl japansk (kikkoman) soja
4 msk socker
1 pressad lime
¼ kruka koriander
2 stänger salladslök
½ chili
1 tsk sesamolja
Häll i soja och socker i en liten kastrull, koka upp och släng i resten av ingredienserna, pressa i limen.
Rosta ev sesamfrön och släng ner också eller panera fisken i de om du väljer att steka. Passar utmärkt till rå fisk, sesampanerad stekt tonfisk, stekt lax eller en asiatisk sallad etc.
Jag serverade den med sashimi lax, stekt pilgrimsmussla, wakame (sjögräs som går att köpa i vissa matbutiker) Jag frågade bara om jag kunde få med skalen till pilgrimsmusslan när jag köpte dom i färskdisken så fick med dom gratis. Lite roligare än att servera på tallrik, dock lite svårare att äta ur J
Färska pilgrimsmusslor är ju också jättegott att skiva upp och äta råa till denhär dressingen men nu valde jag att steka dom så de inte skulle bli för mycket av samma konsistens. Garnerade med sockerärtor (urplockade ur skalen), rostade sesamfrön och skivad salladslök.
Pilgrimsmussla: Lägg aldrig i dom i en kall eller ljummen panna, dom måste fräsa direkt (ca 1 min på varje sida) när man lägger ner dom i pannan. Dom ska få en brynt och fin yta, men inte vara helt genomstekta, det är viktigt annars blir de tråkig gummikonsistens.
Bra att veta (För nördar eller de nyfikna)
*Soja består mestadels av sojabönor som fermenterats. Den japanska sojan är lite sötare, tunnare, inte lika salt och ljusare i färgen än kinesisk soja.
* Man kan räkna ut åldern på musslor genom ringarna (åsarna) på skalet, det finns musslor som blivit upp till 400 år gamla så behandla dom väl :P
*Sashimi är en japansk rätt bestående av rå fisk eller andra djur som lever i vattnet. Tunna skivor av rått nötkött kan också kallas sashimi.